Ezt keresed?

Ezt keresed?

Heti Komment

A hét eseményei kommentezve...

Cuccok

web stats

Ezt keresed?

Licenc

Creative Commons Licenc

Cigányellenes email kampány! Te is kaptál belőle?

2008.02.25. 16:34 | slamx | Szólj hozzá!

Címkék: cigány

Egy hét alatt a második érzelmeket, pontosabban fogalmazva cigányellenes érzelemeket keltő emailt kapom egy ismerősömtől...
Mi ez a "kampány"? Fogalmam sincs.
Íme az email szövege:
 
Mert nekik alanyi jogon jár...
  (Részlet a Magyar nemzet egyik 2008-02-16-i cikkéből)
 
  Csenyétén, amely egy Észak- Magyarországon fekvő zsákfalu...a cigány honfoglalás három nagycsaláddal kezdődött. Ahogy nőtt a táboruk,... ha tudtak, elköltöztek a magyarok, házaikat romák vették meg olcsón. A falu lakossága alig két évtized alatt cserélődött ki teljesen, eközben tönkrement a település....
  Az addig virágzó kertek elgazosodtak, az istállókat, az állattartáshoz szükséges épületeket lebontották... Tavaly földig rombolták a falu legszebb középületét a református parókiát, a templom bútorzatát felvágták, eltüzelték.
  A polgármestert kérdezzük, mit gondol a falu jövőjéről.
  - Amíg ilyen a támogatási rendszer, nem lesz változás!
  - Tőbb pénz kellene az embereknek?
  - Dehogy, sőt épp az a probléma, hogy hozzászoktak, a pénzért semmit nem kell tenniük. Hajdanán le kellett dolgozniuk 21 napot a családi pótlékért, de lassan a harmadik generáció nő fel úgy, hogy nem ismeri a munkát. A férfiak negyvenéves korukra olyan rossz fizikai állapotba kerülnek, hogy ha akarnának se bírnának dolgozni, a nők elhasználódnak a sok szülésben.
  Vegyünk egy öttagú családot:
  *családi pótlék: 17000x5=51000Ft
  *gyes: 25000Ft
  *Az apa munkanélküli segélye: 38000Ft
  Ez összesen 114000Ft, amiért csak el kell sétálni a hivatalba. A faluban gyakori a hét-nyolcgyerekes család, itt csak a családi pótlék majd' 120000Ft.
  Ehhez jön az ingyenes oktatás, minden tanszert és könyvet adományként kapnak. A gyerek díjmentesen étkezik az óvodában, az iskolában, akár naponta háromszor. A felsősők, akik a szomszéd faluba járnak, bérlete ingyenes. A Vöröskereszttől és egyéb alapítványoktól ajándékba kapják a ruhaneműt. Télen a fűtésre nemigen költenek, lassan elfogy a környékbeli erdő. Van olyan roma család, ahol a fentiekre még rájön száznégyezer Ft árvaellátás, mert meghalt a férj. Igaz az asszony összeállt egy másik emberrel, aki hazahoz még vagy ötvenet, így közel háromszázezer üti a markukat havonta.
  Összehasonlításként a (nem roma) falugondnok havi keresete 72000Ft. Egy húszéves gyakorlattal bíró pedagógus fizetése 110000Ft körül van. Az átlagos öttagú magyar család jövedelme családi pótlékkal és gyessel ritkán éri el a kétszázezret, deebből fizetnek mindent; ruhát tanszert, gázszámlát bérletet, stb.
  A faluban uzsorások kaszálnak, ami a következőképpen működik: a segélyeket pillanatok alatt elverik a romák, majd egy hét elteltével nagy autók jönnek tehetős városi cigányokkal. Italt, cigarettát, élelmiszert kínálnak ingyen a megszorultaknak, azzal a kikötéssel, hogy mindent kamatostul kérnek vissza. A következő segélyosztáskor megjelennek, öt-tízszeres árat követelve. Mikor a segély megérkezik, a többségnek jóformán csek a cetli marad a kezében.Aki nem fizet, elviszik a TV-jét, kocsiját, megverik.....
  Este a szintén roma polgárőrrel járjuk a falut.
  -Ezek itt a szocpolos házak- mondja pár félkész, lakatlan épületre.
  -Hogyhogy szocpolos?
  -Általában bontot, innen-onnan összehordott anyagból kalákában felhúznak néhány falat, azt megmutatják az állami tistviselőnek, aki ha megadja rá az igazolást. Fölveszik rá a - nagycsaládosok esetén milliókra rúgó- szocpolt. Az építkezés sohasem fejeződik be, söt visszabontják a falakat, hogy aztán valahol, valakik újabb"építkezésbe " kezdjenek, sújabb milliókat markoljanak föl...Egy ház anyagábók olykor tizenöt húsz ház is felépül különböző helyeken....
 
  Hát ennyit a munka becsületéről.
  A magyar valóság közel húsz évvel a rendszerváltás után, egy EU-tagállamban....
 
(Mondjuk a "cikk" írójának nem erőssége a számolás, mert nálam a 17000x5 valahogy nem 51000-re jön ki...)

A 95%-ban cigányok által lakott Csenyéte honlapján a következők olvashatók...
Valójában a cigányság sokkal szegényebb lett, mert hagyományos kultúráját vesztette el szinte teljesen (kézművesség, gyűjtögető életmód, muzsikálás). A helyzet nehézségét csak fokozta az is, hogy örökölték a falut, de nem örökölték a parasztgazdasággal együttjáró életformát. Az addig virágzó kertek elgazosodtak. Az istállók, az állattartáshoz szükséges épületek lebontódtak. A földek műveletlenek maradtak. Rengeteg gyümölcs- és más haszonfa pusztult el. A házak nagy részét is lebontották. Tavaly földig rombolták a falu legszebb középületét, a református parókiát, a még viszonylag épségben álló templom bútorzatát felvágták és eltüzelték. A mai felnőtt cigány generáció valószínűleg még csak nem is sejti, hogy a vályogházak szétverésével őseik munkáját tette tönkre. A még létező parasztgazdaságok megdézsmálásra, fosztogatása szintén elválaszthatatlan  jellemzője lett a falubeli életnek.
Lehangoló.
Magyarország 2008.
A jövő elkezdődött...?

A bejegyzés trackback címe:

https://hetikomment.blog.hu/api/trackback/id/tr86353949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása